top of page
Eye Close Up

Traumabaserad missbruksvård

Effektiv vård som fungerar

Lär dig förstå kopplingen mellan traumatiska upplevelser och självmedicinering/missbruk i det vi kallar Stress & trauma-modellen.

 

Stress & trauma-modellen bygger på 35 års erfarenhet av psykolog Stefan Sandström i kombination med decennier av praktisk hantering av traumatiska upplevelser genom internationella traumakonsulter Gunilla Hamne och Ulf Sandström.

GRUNDKURS 2 DAGAR

 

Efter kursen, som riktar sig till personal, vårdare, handledare och anhöriga kommer du att

  • Förstå kopplingen mellan trauma och missbruk

  • Förstå stress, trauma och anknytningsproblematik

  • Kunna hantera dessa reaktioner praktiskt

  • Kunna lära ut hantering av dessa reaktioner praktiskt

  • Kunna implementera enkla rutiner i vardag och arbete
     

DEL 2 - FÖRDJUPNING  & CERTIFIERING
 

När du bygger på med del 2 som också är 2 dagar får du fördjupning, handledning och möjlighet till certifiering. 
 

Priser per del eller paket. Se vid registrering.

Utbildningsmaterial (app, kompendier, videofiler) ingår

Detaljerad kursplan

Teori, dag 1

Kursledare: Stefan Sandström, leg psykolog och författare www.spfab.se


Innehåll:

Olika typer av missbruk Det finns många olika typer av missbruk, i kursen utgår vi främst från substansmissbruk, men även andra typer av missbruk är relevanta för oss.

Samsjuklighet: Anledningen till missbruket Ett missbruk utan någon samsjuklighet är en illusion. Forskningen visar att de som utvecklat ett stabilt och allvarligt missbruk lider av olika problem såsom t.ex. trauma och psykisk störning m.m.

Autonoma nervsystemet Det autonoma nervsystemet har två funktionssätt: det sympatiska NS och det parasympatiska NS. Det sympatiska NS är vårt kamp-och-flyktsystem och går igång vid stress, traumatiska minnen, fara och när vi är arga eller rädda. De traumametoder som vi lär ut stoppar denna process och för oss tillbaka till det lugna parasympatiska NS

Trauma Relevans vid missbruksproblematik, deffinitioner, olika typer av trauma, hjärnan och trauma.

Flashbacks Utagerande och flashbacks, hjärnans funktionssätt vid flashbacks, mentalisering.

Förutsättningar för behandling Att skapa relationer och att ha en fungerande ordning i behandlingsarbetet är av avgörande betydelse. Behandling utan relation blir inte framgångsrikt för människor med riktigt allvarliga problem. Struktur binder ångest hos enskilda klienter och hjälper enheten att fungera när man har mycket kaos att hantera.


Praktik, dag 2

Kursledare: Gunilla Hamne och Ulf Sandström, traumakonsulter.

Praktisk inlärning av två traumabehandlingsmodeller:

- Trauma Tapping Technique och

- Havening

tillsammans med relevant teori.


Teori, dag 3

Kursledare: Stefan Sandström, leg psykolog och författare


Innehåll:


Typer av trauman Sverige är inte särskilt fokuserat på traumabehandling och ofta räknar man bara diagnosen PTSS som trauma, men det finns mera.


Svårigheter vid behandling av trauman Olika felbehandlingar och faktorer som man måste ta hänsyn till.

Att bygga relation till klienten är också att lära klienten att bygga relationer. Det skapar nödvändig trygghet för arbete med trauma och andra svåra problem, och är en nödvändig förmåga för rehabilitering.

Behandling av stress och ångest Stress och ångest är vanliga problem för dem som har svår missbruksproblematik. Dessa problem aktiverar, liksom trauma och

Autonoma nervsystemet Det autonoma nervsystemet har två funktionssätt: det sympatiska NS och det parasympatiska NS. Det sympatiska NS är vårt kamp-och-flyktsystem och går igång vid stress, traumatiska minnen, fara och när vi är arga eller rädda. De traumametoder som vi lär ut stoppar denna process och för oss tillbaka till det lugna parasympatiska NS

Trauma och missbruk Ett stort antal forskningsstudier i Sverige och utlandet visar hur intimt missbruk och trauma hänger ihop. Definitioner och funktioner.

Hjärnans funktionssätt vid flashbacks, utagerande, mentalisering.

Förutsättningar för behandling Att skapa relationer och att ha en fungerande ordning i behandlingsarbetet är av avgörande betydelse. Behandling utan relation blir inte framgångsrikt för människor med riktigt allvarliga problem. Struktur binder ångest hos enskilda klienter och hjälper enheten att fungera när man har mycket kaos att hantera.


Praktik, dag 4

Kursledare: Gunilla Hamne och Ulf Sandström, traumakonsulter.

Det som lärts in under dag 2 och som använts mellan kurstillfällena vidareutvecklas praktiskt och teoretiskt. Kursdeltagarna får möjlighet att ställa frågor utifrån behandlade fall.

Möjlighet för certifiering i de inlärda metoderna.

Omdömen

Mycket intressant. Visste inte vad Tapping och Havening var, hade aldrig hört talas om det. Var tveksam till att något så enkelt kunde vara så effektivt.  Testade och det fungerade. Hjälpte mig snabbt. Viktigt att sprida detta så fler får känna Aha- upplevelser. Mer tankar och verktyg kring trauma  och beoende fick jag också. Kan varmt rekommendera detta och ser fram mot fördjupning och certifieringsdel. Åker hem med ett lugn, glädje och inspiration.

Anna


Jag är så glad att jag bestämde mig för att gå denna kurs. Mycket lärorik och intressant. Överraskande and härligt att det finns så enkla sätt att hjälpa de som behöver hjälp. Önskar att mina kollegor fick gå. Ser fram mot nästa tillfälle.

Tarja


Jag tycker du ska lära dig  Tapping om du har provat  en massa saker men inget har funkar för att det har varit för omständigt, krävt för mycket tankeverksamhet eller ”mindset”, så lär dig tapping. Det är enkelt, det krävs inga speciella verktyg eller förutsättningar.  Det kan göras när och var som helst.


Med denna kursen har jag fått nya verktyg till att hjälpa klienter som jag träffar i mitt arbete. Det är bra att det finns tekniker som inte bara går ut på att man ska prata om det som hänt.


Jag förväntade mig redskap för stress och traumabehandling. Dag 1 i utbildningen var en bra repetition för mig utifrån mina baskunskaper. Dag 2 var en dag med nya praktiska metoder. Det var en bra tydlig förklaring till vad som händer i kroppen och de praktiska övningarna påvisade metodernas goda effekter.

Veronica


Den här kursen är bra för dig som vill lära dig en snabb teknik där du kan släppa trauma näst intill omedelbart.  Du fåt dessutom förståelse för hur ett trauma blir till och vad som är skillnad mellan trauma och andra stressformer. Rekommenderas.(Hej Lotta Benjaminson,)

Jag var på kurs idag om stress and trauma. Tror detta skulle passa dig perfekt, för att använda i dins grupper.  Super-enkel teknik som klienterna själva kan enkelt lära sig och ha med sig, men även för att jobba med bestående aktiva trauman.

Boine


Väldigt insiktsfull lurs med många hjälpsamma tips och metoder. Bra för den som älskar människor och vill att alla ska kunna bli lyckliga utan specifika intentioner av egenvinning. Bra tillvägagångssätt för att angripa smärta utan att skrämma den med smärta.

Bianca


När man arbetar med ungdomar vars hjärna går på högvarv hela tiden och vars hjärna ”brinner” i vissa situationer där tidigare trauman triggas, är det lättare sagt än gjort att hitta balans, än svårare att låsa upp de uppenbara trauman som finns o ligger nära ytan. Att få enkla anknytningsfrämjande övningar/ tekniker att använda både som förebyggande och läkande, känns inspirerande och ger blodad tand att lära mer.


Med en förväntan om ny kunskap, lämnar jag istället kursen med en ny insikt om mig och min omgivning. Fantastiskt lärorik kurs, adekvata verktyg vid stress och trauma. Kan varmt rekommendera denna utbildning.


 Jag blev positivt överraskad av miljön kursen hålls i och jag tyckte mycket om dynamiken där kursledarna bollar kunskapen mellan sig och lät oss deltagare lyssna. Jag tycker de konkreta verktyget Tapping är spännande och ser fram mot att praktisera det.

Thomas

  

Vi har varit på en spännande kurs som vi vill rekommendera till er. Vi tror att ni skulle ha mycket nytta av de metoder vi lärt oss i ert jobb. För det kommer vi ha. Det är väldigt enkelt men ändå mycket effektivt. Omedelbara resultat på ångest, stress och trauma. Märkbara förbättring redan efter 10 minuter.

Hälsningar Annika och Marie

bottom of page